
Dördüncü Cumhurbaşkanımız olan Cemal Gürsel'in Alevi kökenli olduğunu biliyormuydunuz?
Tabiki mezhebimiz önemli değil, bir ulusuz. Peki neden Alevi olduğunu söylüyorum? Çünkü, bu ülkede, ne kadar Taşnakçı, Apocu-faşist, azınlık milliyetçisi-ırkçı, Marksist, vatansız-bayraksız sözde solcu, Osmanlıcı, Ümmetçi, Emevici varsa, hepsinin ortak düşmanı, Türkiye Cumhuriyeti ve ATATÜRK. Ve bunlar bizim'de onlara düşman olmamızı istiyorlar. Bunların bize :' Siz nasıl Alevi olup, Atatürkü seversiniz? Sizin için ne yaptı ' dediklerini görmüşsünüzdür.
İşte bak bu yüzden severiz. Buğün bir Suriye, bir Pakistan, veya Afganistan olmadığımız için severiz. Buğün, aynı Suriye'deki Nusayriler gibi, Afganistan'daki Hazaralar gibi, İrak'taki Şiiler gibi, kadınlarımızın köle pazarında satılmadığı için severiz! Buğün devletin, dinimize/mezhebimize karışmaya hakkı olmadığı, bir Alevi kökenli insan olarak siyasetçi, öğretmen, memur olmaya hakkımız olduğu için severiz. Ama adil olmalıyız. Alevilerin yükselmesi, Atatürk'ten önce başladı. Jöntürklerin lider kadrosunun çoğunluğu Aleviydi, ve Alevi olmayıp Aleviliği kabul ettiler. Enver, ve Talat Aleviydi, ve Atatürkün özel doktoru, kendisi'de bir Alevi, Atatürk'ün Selanik'te Alevi olduğunu yazmaktadır (Kaynak : Cemal Şener - Atatürk ve Aleviler).
Cemal Gürsel hakkında :
-Eğitimi:
Cemal Gürsel, asker bir babanın 5 çocuğundan (Kemal, Celal, Cemile ve Sırrı) ikincisiydi. İlk öğrenime Ordu ilinden sonra Erzincan'da devam eden Gürsel, orta eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Kuleli Askerî Lisesi'ne askeri öğrenci olarak girdi. Kuleli'de son sınıf öğrencisiyken Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine 16 Ekim 1914'de askeri eğitimine ara verdi ve 4. Kolordu'da subay olarak göreve başladı.
1 Eylül 1922'de yüzbaşı rütbesine terfi etti. Bir yıl Harp Okulu'nda eğitim aldı. 1 Ekim 1926 tarihinde Harp Akademisi'ne başladı ve 1 Eylül 1929 tarihinde kurmay subay olarak Akademi'den mezun oldu. Gürsel, 27 Ocak 1927 tarihinde Melahat Hanım ile evlendi ve bu evlilikten Özdemir (1928-9 Eylül 1995) adını verdikleri bir oğlu oldu. Gürsel çiftinin Hatice Ergün adlı bir evlatlıkları da bulunmaktaydı. Oğlu Özdemir Gürsel'den ise Melkan ve Özdem adında iki torun sahibiydi. Babası Osmanlı subayı, Abidin, dedesi İbrahim (1820-1895) ve büyükdedesi Hacı Ahmet'dir (1790 - 1860).
-Askerlik kariyeri
Birlik komutanlıkları ve karargâh görevlerinde 45 yıl süren askerlik hizmetinde bulundu.Gürsel, aktif askerlik görevine Çanakkale Savaşı'na katılarak başladı. 45 yıl süren askerlik kariyerinde, Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde komutanlık ve karargah görevlerinde hizmet verdi. Askeri ögrencilik yıllarından itibaren, popülerliği ve kendisine duyulan sevgi nedeniyle arkadaşlarınca "Aga" lakabı verildi ve vefatına kadar hep Cemal Aga olarak bilindi.
1914 ve 1917 yılları arası topçu teğmen olarak Çanakkale Savaşları'nda 1. Topçu Alayı'nın 1. Bataryası'nda savaştı. Çanakkale Savaşı sonrası, 1 Eylül 1917'de 41. Tümen Obüs Bataryası Komutanlığı'na atanarak Sina ve Filistin Cephesi'ne gönderildi. Filistin ve Suriye cephesindeki bütün savaşlarda 41. Alay'ın 5. Bağımsız Batarya olarak görev aldı. İngilizlere Gazze cephesinde 19 Eylül 1919'da esir düşerek Mısır'da iki yıl esir kaldı. 6 Ekim 1920 tarihinde serbest kalınca İstanbul'a dönüp, Erzurum Kongresi'ni izleyen günlerde Anadolu'ya geçerek, Kurtuluş Savaşı'nın Batı Cephesindeki bütün savaşlara katıldı.
1. Tümen'de üstün başarı ile verdiği hizmetleri için kıdem zammı ile taltif edildi. Büyük Taarruz'da fiilen görev başında muharebede bulunarak Harb Madalyası ve İstiklal Madalyası ile taltif edildi.
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Harp Okulu'nda bir yıl okudu; 1926'da Harp Akademisi'ne girdi, 1929'da kurmay oldu. Bu tarihten sonra çeşitli görevlerde bulunan Gürsel 1940'ta albay, 1946'da tuğgeneral oldu. Bir süre 65. Tümen komutanlığı yaptı, 1948'de tümgeneralliğe yükseldi. 12. Tümen komutanlığı, 18. Kolordu komutanlığı ve 2. Yurtiçi Bölge komutanlığı görevlerinde bulundu. 1953'te korgeneral, 1957'de orgeneral oldu. 7 Aralık 1957'de 3. Ordu müfettişliğine atandı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder